Amsterdam – Parijs

Philippe Elan verwisselde in 1986 Frankrijk voor Nederland nadat hij het Concours de la Chanson – Alliance Francaise had gewonnen. Elan trad in de afgelopen jaren op met artiesten als Cor Bakker, Louis van Dijk, Liesbeth List en Laura Fygi. Recenter is de samenwerking met zijn vaste begeleider Reijer Zwart. Naast zijn samenwerking met jazz- en popmuzikanten heeft Philippe ook vaak opgetreden op klassieke podia samen met het Gemini Ensemble, Holland Symfonia en het Metropole Orkest.

In het programma ‘Amsterdam-Parijs’ deelt hij het podium met niemand minder dan Thérèse Steinmetz. Steinmetz vertrok 18 jaar geleden naar Frankrijk na een veelzijdige carrière en begon in Cannes te schilderen. Nu is deze ‘grande dame’ terug alsof ze nooit is weggeweest. Eind 2016 zag de gelijknamige CD onder muzikale leiding van Nico van der Linden het licht. De pers was lovend over het album en over de kracht van de samenzang van de ‘chanteur’ en de ‘chanteuse.

Het programma ‘Amsterdam-Parijs’ kan het best worden omschreven als een dialogue musical, het zijn vaak oorspronkelijke sololiedjes die zijn omgevormd tot duetten en dialogues. In veel gevallen zijn zulke liedjes aardig verbouwd en soms van een andere toonsoort voorzien om de dialogue mogelijk te maken. Een liefdevol en uitgebalanceerd programma, gemaakt door drie prachtige mensen.

  • Nico van der Linden: vleugel & arrangementen

De passie waarmee zij (Thérèse Steinmetz) deze chansons op het toneel en nu ook op CD brengt, lijkt zelfs te zijn gegroeid. Samen met de al even bevlogen met de stem acterende elan is de CD een verleidelijk boeket chansons, samengesteld met liefde voor het Franse lied.
Hans de Visser

> Download speellijst 2018/2019