In Hart en Hoofd – Muziek op de vlucht

Zij ontvluchtten hun land, lieten huis en haard en bezittingen achter…maar hun talenten namen ze mee. Hun talent om muziek te componeren, te schrijven, te zingen…. De voorstelling ‘Muziek op de Vlucht’ gaat over migranten, vluchtelingen die met hun inbreng de cultuur van hun nieuwe vaderland verrijkten en nog steeds verrijken. Het behandelt het positieve dat voortkwam uit een hoop ellende.

Kurt Weill vluchtte voor de nazis naar de VS en schreef daar bijzondere muziek voor o.a. Broadway -producties. Denk aan het prachtige ‘Miriams song’, ‘a Stranger am I in a strangers land, a stranger among the Egyptians’, uit de musical ‘The eternal road’.

Naar Amsterdam kwamen o.a. uit Duitsland Rudolph Nelson met zijn Nelson revue, uit Polen Jossy Halland die de door haar echtgenoot Jacques Halland in een rommelig Nederlands geschreven ‘Ode aan -Amsterdam’ prachtig zong. Uit Oostenrijk vluchtte Tony Hartweger naar Amsterdam en begon een -pianobar bij het Leidseplein. Bekend van hem is: ‘Ich glaub die Welt dreht sich verkehrt.’

In dit programma heeft Dorine van der Klei de meest interessante liedjes en verhalen geselecteerd uit de gedwongen migratie. Vreemde culturen, meegebracht door vluchtelingen en asielzoekers zullen zich -blijvend met onze cultuur vermengen.

  • Zang en samenstelling: Dorine van der Klei
  • Tom Löwenthal of Arjan van Baest: piano

Irgend wo auf der Welt gibt’s ein kleines bisschen Glück. Und ich träum davon in jedem Augenblick.
Werner Richard Heymann

 

Speelperiode: gehele seizoen 2018-2019
Tijdsduur 80 minuten • Pauze ja

Dorine van der Klei