Recital: de Franse Collectie

Als violist probeert Jeroen de Groot zich telkenmale te vernieuwen in de stukken die hij ten gehore brengt. Zijn fascinatie voor Bach presenteerde hij enkele seizoenen in Bach Recital. Voor het seizoen 2019-2020 richt hij zijn blik qua repertoire op andere componisten. Ravel, Saint Saens, Chausson en Franck trekken hem aan en vragen om vertolking.

Genoemde componisten werkten op het grensvlak van verschillende internationale culturele stromingen. Voor de Groot beschrijven zij een overgangsfase van de Romantiek, via het Impressionisme naar de stroming die uiteindelijk tot het Expressionisme in de muziek zou leiden.

Was tijdens de Romantiek het uiten van de allerindividueelste zelfexpressie en emotie de belangrijkste drijfveer, tijdens het Impressionisme wordt de sfeer, de invloed van omgeving, licht en ruimtelijke werking als inspiratiebron voor het kunstwerk het belangrijkst. Binnen dat spanningsveld van culturele en muzikale hoofdstromen beweegt recital: de Franse Collectie zich en leggen beide muzikanten de subtiele klank-velden bloot in het werk van Ravel, Saint Saens. Chausson en Franck.

  • Jeroen de Groot: viool Bart van de Roer: piano

Otten (leraar en inspirator van Frans Brüggen) zette me op het spoor van de arpeggiotechniek waarbij de noten van een akkoord niet gelijktijdig maar na elkaar worden gespeeld. Zo ontdoe je de akkoordenpassages van hun massieve en agressieve klank en krijgt het spel als vanzelf de oorspronkelijk bedoelde elegantie. Ik stemde mijn viool op een lagere frequentie (435 herz) en kocht een lichte barokstok. Daarmee ging ik opnieuw naar Otten en speelde Bach voor hem. Deze keer was hij zeer tevreden. En ook mij beviel het resultaat want de klank was nu intiemer en meer ontspannen. Indirect bereikte ik hierdoor waarnaar ik steeds op zoek was: een persoonlijker geluid.
Katja Reichenfeld

 

Speelperiode: gehele seizoen 2019-2020
Tijdsduur: 90 minuten • Pauze ja

Jeroen de Groot - Bach Recital