Skip to content

De Franse Collectie

Naast zijn fascinatie voor het oeuvre van Bach heeft Jeroen de Groot ook een grote liefde voor het Franse ­repertoire: Ravel, Debussy en Saint-Saens.

Genoemde componisten werkten op het grensvlak van verschillende internationale culturele stromingen. Voor de Groot beschrijven zij een overgangsfase van de Romantiek, via het Impressionisme naar de stroming die uiteindelijk tot het Expressionisme in de muziek zou leiden.

Was tijdens de Romantiek het uiten van de allerindividueelste zelfexpressie en emotie de belangrijkste drijfveer, tijdens het Impressionisme wordt de sfeer, de invloed van omgeving, licht en ruimtelijke werking als inspiratiebron voor het kunstwerk het belangrijkst. Binnen dat spanningsveld van culturele en muzikale hoofdstromen beweegt het programma De Franse Collectie zich en leggen beide muzikanten de subtiele klankvelden bloot in het werk van Ravel, Saint Saëns en Debussy.

Dat Jeroen de Groot daarbij in dit programma artistieke uitstapjes niet schuwt blijkt uit het feit dat hij in dit programma uit de late Romantiek het vioolconcert van de Russische componist Alexander Glazunov laat horen, als Oost-Europese tegenhanger van deze Franse Collectie. Glazunov was directeur van het Petersburgs ­Conservatorium. Zijn beroemdste leerling was ongetwijfeld Dmitri Shostakovich.

  • Jeroen de Groot: vioo

  • Bernd Brackman: piano

Speelperiode: gehele seizoen 2025-2026
Tijdsduur: 90 minuten • Pauze ja

www.jeroendegroot.info

Back To Top