Skip to content

Bach: Solosonates en Partita´s

Ondanks het grote internationale succes van de opname ´Bachs Solosonates en partita´s´ houdt de zoektocht van de violist Jeroen de Groot naar zijn ideale vertolking van Bach niet op.

Onlangs borg hij zijn oude partij definitief op omdat de vele potloodkriebels hem begonnen te hinderen. ´Ik kocht een gloednieuwe Urtext partij en met de maagdelijke pagina´s voor mijn neus leek het of ik de muziek opnieuw kon uitvinden.´ Open en ondogmatisch is zijn instelling en Jeroens Bach-interpretatie draagt een onmiskenbaar eigen stempel. In de huidige muziekwereld geeft Jeroen met zijn persoonlijke spel een belangrijk signaal af.

´Durf te spelen zoals je gevoel je dat ingeeft en blijf je inzetten voor een steeds diepere relatie tussen jezelf en de componist.´ Bach en Jeroen de Groot zijn sinds zijn 12e levensjaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn frisse kijk op deze weergaloze muziek, die als de bijbel voor de viool wordt beschouwd, inspireert en laat de toeschouwer niet meer los.

  • Jeroen de Groot: viool

Speelperiode: gehele seizoen 2025-2026
Tijdsduur: 90 minuten • Pauze ja

“Otten (leraar en inspirator van Frans Brüggen) zette me op het spoor van de ­arpeggiotechniek waarbij de noten van een akkoord niet gelijktijdig maar na elkaar worden gespeeld. Zo ontdoe je de akkoordenpassages van hun massieve en ­agressieve klank en krijgt het spel als vanzelf de oorspronkelijk bedoelde elegantie. Ik stemde mijn viool op een lagere frequentie (435 herz) en kocht een lichte ­barokstok. Daarmee ging ik opnieuw naar Otten en speelde Bach voor hem. Deze keer was hij zeer tevreden. En ook mij beviel het resultaat want de klank was nu ­intiemer en meer ­ontspannen. Indirect bereikte ik hierdoor waarnaar ik steeds op zoek was: een ­persoonlijker geluid.” Katja Reichenfeld

www.jeroendegroot.info

Jeroen de Groot - Bach Recital
Back To Top