Skip to content

Violist tussen Moskou en Brussel

‘Een modern Russisch sprookje’ zou je het levensverhaal van Mischa Bezwerkny kunnen noemen. Wrang hoe een gelauwerd en gevierd violist die op het Moskous conservatorium les kreeg van Jankelewich in zijn leven zo vaak door de Sovjet- autoriteiten werd dwarsgezeten dat hij – aanvankelijk tegen wil en dank – eerst probeerde naar Israel te emigreren en vervolgens de Sovjet-Unie moest verlaten. Hij won op 29-jarige leeftijd prompt het toonaangevende Reine Elisabethconcours in Brussel. Hij zou er zich vestigen en er maar liefst 20 jaar les geven.

Voor Mischa waren de hoogtepunten uit zijn carrière de rol van Fiddler on the Roof in Anatevka en de in Odessa opgenomen film Gambrinus waarin hij een hoofdrol vervulde die een symbolische betekenis in zijn leven zou krijgen. Achteraf lijkt – enigszins gechargeerd – Mischa’s leven op dat van zijn personage uit de film, een arme straatviolist.

Jeroen de Groot – Nederlands topviolist, gevierd Beethoven- en St. Saenvertolker en bekend om zijn neus voor ­bijzondere collega-violisten – brengt dit muzikale levensverhaal naar de Nederlandse theaters en fungeert als muzikaal geweten en soms als interviewer en verteller, maar vooral als collega-violist in deze kleine muziektheaterproductie.

Bezwerkny’s dwarsheid en vermogen overal vraagtekens bij te zetten hebben uiteindelijk een pad geplaveid van enerzijds pluche en concertzalen en anderzijds distels en straatoptredens. De levenswandel van Mischa en zijn ­persoonlijke keuze van stukken uit zijn Moskouse en Brusselse periode aangevuld met repertoire waarin De Groot en Bezwerkny samen excelleren, staat centraal in het programma ‘Violist tussen Moskou en Brussel.’

  • Mischa Bezwerkny: viool
  • Jeroen de Groot: viool

Tijdsduur 80 minuten • Pauze ja

Violist tussen Moskou en Brussel
Back To Top