Skip to content

Waarom Truus

De kinderloze Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer, altijd al begaan met het sociale lot van anderen, ontpopt zich na 1932 als de nazis aan de macht komen tot helper en begeleider van duizenden Joodse -kindvluchtelingen. Nadat zij in Londen is ontboden wordt ze op een missie gestuurd naar Wenen om met Adolf Eichmann te onderhandelen over de ‘gedwongen emigratie van de Weense Joden.’ Na -spannende besprekingen mag zij tijdens de shabbat een konvooi kinderen meenemen. Zij organiseert, regelt en -coördineert een treintransport waarbij zij uiteindelijk op 10 december 1938 met 600 Joodse kinderen van Wenen naar Hoek van Holland vertrekt. 500 van hen reizen er per schip door naar Engeland, zoals -afgesproken met de Engelse regering. De overige worden in Nederland opgevangen.

De fascinatie van Margje Wittermans voor deze ‘reddende engel’, Truus Wijsmuller, wier rol, kracht en heldhaftig verzet lang onbelicht is gebleven, ligt aan de basis van deze toneelproductie. Samen met Janos Koolen die tekent voor de muziek en in regie van Bruun Kuijt wordt de onbaatzuchtigheid, het -doorzettingsvermogen en de slagkracht getoond van een individu dat iets wil ondernemen tegen -verschrikkelijk onrecht. Handelen als de nood het hoogst is. Persoonlijke inzet als het gaat om leven en dood. Een muziektheaterproductie waarin een bijzondere artistieke invulling wordt gegeven aan het uiterst actuele antwoord op de vraag: ‘En wat zou jij doen?’

  • Margje Wittermans: spel/ zang
  • Janos Koolen: muziek
  • Bruun Kuijt: regie
Speelperiode: Gehele seizoen
Tijdsduur 75 minutenn • Pauze Neen

 

“Geef mij de moed om me niet af te wenden Moed om nieuwsgierig te blijven en vrij Zonder angst voor het onbekende De trots en de schaamte voorbij”

Waarom Truus?
Back To Top