Skip to content

Berlijn – Broadway

Berlijn-Broadway is een voorstelling over het turbulente leven van zangeres en actrice Lotte Lenya, een leven dat zich afspeelde in het Europa en Amerika van de 20e eeuw. Lotte Lenya was de vrouw van -componist Kurt Weill die een lange en succesvolle samenwerking met Bertolt Brecht aanging.

De grote doorbraak voor Weill, Brecht en Lenya kwam in 1928 met ‘Der Dreigroschenoper’ in Berlijn. Lotte Lenya en de Joodse Kurt Weill, en later ook Bertolt Brecht vluchtten voor het opkomend fascisme naar Frankrijk en later vandaar naar de Verenigde Staten.

Weill maakte daar opnieuw carrière met het schrijven van Broadway-musicals en Lenya met onder andere een rol in de James Bondfilm ‘From Russia with love’. De voorstelling Berlijn-Broadway werd eerder ook in New York, Tel Aviv en Berlijn gespeeld.

  • Tekst en uitvoering: Dorine van der Klei
  • Muziek: Dick van der Stoep, Tom Löwenthal, Arjan van Baest, e.a.
  • Piano: Arjan van Baest
Tijdsduur 80 minuten • Pauze ja

 

“In het begin van de voorstelling leidt de authentiek ruisende jaren twintig/dertig plaatopname met de stem van Lotte Lenya de Berlijnse sfeer in. De bedoelde embiance wordt even later feilloos overgenomen door zangeres Dorine van der Klei die hoorbaar goed Lenya’s beroemde timbre en vibrato’s laat herleven.’ Van der Klei imiteert niet in Berlijn-Broadway maar voegt wel degelijk een extra dimensie toe aan het werk van Lenya, want zijzelf tekende voor de mooie Nederlandse vertalingen in enkele songs.”
Michiel Schrader

Dorine van der Klei
Back To Top